Google gaat beveiligde websites verkiezen boven ‘gewone’ http-websites

Google gaat beveiligde websites verkiezen boven ‘gewone’ http-websites

Dat veiligheid voor Google hoog op de agenda staat, zal je niet verbazen. Ze investeren dan ook veel om er zeker van te zijn dat de Google services voorop lopen met de beveiligde omgeving https. Dat betekent dat iedereen die via Google zoekt, Gmail of Google Drive gebruikt, automatisch in een beschermde omgeving werkt.

Google gaat verder

Naast dat ze hun eigen diensten aanpassen, willen ze ook werken aan een algeheel veiliger internet. Onderdeel daarvan is het zeker weten dat websites die via Google worden geopend beveiligd zijn. Zo hebben ze zelfs eenuitleg geschreven hoe website-eigenaren hun website kunnen beveiligen. En daarom hebben ze aangekondigd dat beveiligde websites hoger in de zoekresultaten gaan scoren.

Wat is het verschil tussen http en https?

Iedereen kent de krantenkoppen dat er bedrijven slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen. Vaak worden daarbij wachtwoorden en gevoelige informatie buitgemaakt. Ondanks dat veel mensen hierdoor voorzichtiger worden met wat ze online delen, is het wel zaak dat ook websites zich beveiligen dat deze informatie niet uitlekt en op straat belandt. Het grote verschil tussen http en https is dan ook de ‘s’ dat voor security staat. Http is namelijk een protocol dat computers instaat stelt om met elkaar te communiceren. Kortom; een taal. Hoe meer computers die taal kennen, des te meer er gedeeld kan worden. Dat is natuurlijk wel het doel van het internet, maar niet als het om gevoelige informatie gaat. Dan heb je liever dat het in codetaal gaat zodat anderen er niets van snappen.

Vergelijk het alsof je zelf staat te praten met een bekende. Stel iemand luistert het gesprek af en vertelt de details verder. Als je in codetaal spreekt, die de afluisteraar niet kent, wordt het voor degene een stuk lastiger om te begrijpen waar het over gaat.