Wat is linkbuilding? Tips, strategie & voorbeelden

Wat is linkbuilding? Tips, strategie & voorbeelden

Wat is linkbuilding? Het is een vraag die we bij 1 Good Designer nog regelmatig krijgen. Logisch, want deze online marketing strategie heeft anno 2018 aan effectiviteit nog altijd niets ingeboet. Wie met zijn website hoog in Google wil staan, moet hiervoor onvermijdelijk investeren in link building. In dit artikel geven we je tips over de beste linkbuilding strategieën en illustreren we deze met diverse praktische voorbeelden.

linkbuilding

Wat is linkbuilding: een stap-voor-stap uitleg

Het zal u niet verrassen dat linkbuilding draait om het bouwen (building) van links. Maar wat zijn links nu eigenlijk? U kent ze wellicht als de koppelingen naar andere pagina’s op internet. Door zo’n link (ook wel hyperlink genoemd) op uw website te plaatsen, kunt u bezoekers doorverwijzen naar andere pagina’s op uw eigen site of die van een ander. Op hun beurt kunnen anderen ook links plaatsen naar u. In dat gevoel noemt u zo’n link een backlink.

Voor zoekmachines dienen links een andere functie. Elke pagina op internet heeft een adres (domeinnaam) zoals een woning dat in de echte wereld heeft. Links zijn als het ware de straten tussen al deze online pagina’s.

Door deze straten in kaart te brengen en te analyseren, kan een zoekmachine zoals Google verbanden ontdekken tussen de pagina’s. Deze verbanden verklappen ook iets over de inhoud van de pagina.

Verwijzen er bijvoorbeeld veel links naar een bepaalde pagina? Dan hebben veel mensen schijnbaar hun best gedaan een online straat aan te leggen naar deze informatie. Deze moet daarom wel van grote waarde zijn!

Lees meer:

Linkbuilden: wat is het precies?
De grootse resultaten van linkbuilding
Hoger in Google komen met link building
Onmisbare tools voor de beste links

Het verband tussen SEO en linkbuilding in 2018

Zoekmachines gebruiken links daarom als een soort voorkeursstem voor de populariteit en toegevoegde waarde van een webpagina. In SEO (afkorting voor Search Engine Optimization ofwel zoekmachine optimalisatie) spelen natuurlijk ook andere factoren een rol. Zo probeert het algoritme van de zoekmachine onder meer de kwaliteit van content op een pagina in te schatten.

seo linkbuilding

Nog altijd is linkbuilding echter verantwoordelijk voor zo’n 50% van de positie van een website in de zoekresultaten. Dat komt omdat backlinks een uiterst betrouwbare indicator zijn. Ze zijn namelijk gebaseerd op de mening van mensen en niet op die van een algoritme. Hoe vaker mensen elkaar online op een interessante pagina wijzen, hoe meer links deze heeft.

Niet alleen de hoeveelheid links, maar ook de kwaliteit ervan speelt uiteraard een belangrijke rol. Over het algemeen linken betrouwbare sites naar andere betrouwbare sites, terwijl sites van lage kwaliteit vaak backlinks van bedenkelijke komaf hebben.

Lees meer:

Linkbuilding tips voor betere rankings
De meerwaarde van interne links voor SEO
Het belang van backlinks in SEO

De betekenis van linkbuilding toegelicht

Na het lezen van bovenstaande tips weet u dat linkbuilding een cruciale factor is in online marketing en SEO. Maar hoe werkt het bouwen van links nu eigenlijk? Om dat goed te begrijpen, verplaatsen we ons in het algoritme van de zoekmachine. Dat hanteert namelijk verschillende criteria om links te beoordelen:

Aantal backlinks

Hoewel kwaliteit belangrijk is, vormt ook kwantiteit een essentiële factor in linkbuilding. Want laten we eerlijk zijn: als slechts één andere pagina naar uw website verwijst, is de kans klein dat Google deze als van onschatbare waarde inschat. Hoe meer links een site heeft, hoe beter het in principe is.

Trust Flow

Trust ofwel vertrouwen is een van de belangrijkste linkaspecten die zoekmachines proberen te meten. Het wereldwijde web is een jungle van informatie en naar schatting is meer dan de helft hiervan niet waardevol. Grote, betrouwbare sites zullen nooit naar zulke inferieure informatie linken.

De zoekmachine gebruikt de herkomst van een backlink daarom als betrouwbaarheidsindicator voor de inhoudelijke meerwaarde van een webpagina. In andere woorden: hoe meer autoriteit de website heeft die naar u linkt, hoe hoger uw website in de zoekresultaten komt te staan.

trust flow linkbuilding

Relevantie

Relevantie vormt een zwaarwegend onderdeel van SEO en linkbuilding is hierop geen uitzondering. Een link vanaf een casinowebsite naar een webwinkel voor computeronderdelen heeft een lage relevantie. Maar linkt een forum over computerreparatie naar diezelfde webshop, dan heeft de backlink een hoge relevantie.

Dit relevantiecriterium zorgt ervoor dat niet iedereen zomaar naar elkaar kan linken om hoger in Google te komen; links moeten ook echt een inhoudelijke meerwaarde bieden.

Anchortekst

De anchortekst is het leestbare gedeelte van een hyperlink. Google gebruikt deze tekst om te begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat. Een voorbeeld: als er talloze links op internet verwijzen naar deze pagina met als anchortekst ‘linkbuilding’, dan is de kans groot dat deze pagina hoger in Google scoort voor de zoekopdracht ‘linkbuilding’.

Datum

Niet alleen het aantal backlinks en de kwaliteit hiervan is belangrijk, maar ook de datum waarop deze zijn aangemaakt. Net zoals content veroudert, geldt dit namelijk ook voor links. Een website die vroeger populair was kan over veel oude links beschikken, maar zal waarschijnlijk nauwelijks nieuwe backlinks krijgen omdat de content niet meer up-to-date is. Zoekmachines kijken daarom ook naar de datum van links om de huidige populariteit van een site te beoordelen.

Social media

Daar waar backlinks voorheen voornamelijk werden aangebracht op websites zoals blogs en fora, zijn social media tegenwoordig een toenemende trend binnen de link building. Op sociale kanalen zoals Twitter, Facebook en LinkedIn wijzen mensen elkaar op tal van interessante websites. Ook social media worden door Google daarom meegenomen in de beoordeling.

social media

Lees meer:

Wat is Trust Flow?
Linkbuilding nog altijd van groot belang
Creatief linkbuilden voor grootse resultaten

Linkbuilding tips en strategieën

Nu u weet op welke aspecten zoekmachines backlinks zoal beoordelen, kunt u beginnen met het opbouwen van een sterk linkprofiel. In een ideale linkbuilding strategie maakt u gebruik van de onderstaande linkbuilding tips. In essentie zijn er drie effectieve manieren om nieuwe links naar uw website op te bouwen:

Organische links (deze vereisen geen werk)

Organische links zijn backlinks die op natuurlijke wijze tot stand komen. Als uw website bijvoorbeeld informatie van zeer hoge kwaliteit bevat, is de kans groot dat veel mensen op internet hiernaar linken.

In dat geval hoeft u zelf niets aan linkbuilding te doen – uw linkprofiel groeit automatisch doordat uw content marketing zo sterk is! Wel is het belangrijk om deze content te delen (bijvoorbeeld via social media), zodat mensen op de hoogte zijn van het bestaan.

Outreach link building (anderen wijzen op uw pagina’s)

Om bovenstaand proces een handje te helpen, kan het verstandig zijn om mensen rechtstreeks te benaderen. In een goede linkbuilding strategie benadert u influencers (belangrijke personen in uw vakgebied met een grote schare volgers) en overtuigt u hen van de toegevoegde waarde van een link naar uw site.

Bevat een autoriteitswebsite in uw branche bijvoorbeeld een pagina over computeronderdelen en heeft uw website een pagina over videokaarten? Dan kan een link naar uw pagina een waardevolle aanvulling vormen voor de lezers op de autoriteitspagina. Benader de webmaster van de site via mail en overtuig hem dat een link naar uw site in uw beider belang is.

outreach linkbuilden

Zelf gratis links bouwen: de bekendste vorm van linkbuilding

Natuurlijk is het ook mogelijk het heft volledig in eigen hand te nemen. Op internet zijn er talloze opties om links aan websites toe te voegen, in dit geval natuurlijk naar uw eigen site. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw handtekening onder forumberichten, gastenboeken of reacties onder blogberichten. Door hier zelf tijd in te investeren kunt u uw linkprofiel in korte tijd eenvoudig flink uitbreiden.

Of dit verstandig is, is een tweede. Want zoals eerder besproken, hecht Google vooral waarde aan links vanaf autoriteitswebsites. Links in gastenboeken en onder blogberichten ziet de zoekmachine als potentiële risicofactoren voor een manipulatieve linkbuilding strategie.

Een aantal van deze links kan een beginnende site nog helpen, maar een overdaad aan dit soort backlinks zal eerder averechts werken en de positie van uw website in de zoekresultaten zelfs benadelen. Zoekmachines houden niet van spam!

Welke van bovenstaande linkbuilding tips gebruiken?

Welke van bovenstaande linkbuilding tips u gebruikt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur en hangt onder andere af van uw website. Over het algemeen is het verstandig een zo gevarieerd mogelijk linkprofiel op te bouwen, omdat zoekmachines zoals Google deze variatie waarderen. Een combinatie van bovenstaande tactieken is daarom vaak de beste link building strategie.

Lees meer:

Linkbuilding tips voor 2018
Kies uw linkpartners zorgvuldig
Gratis linkbuilden met persbericht

Voorbeelden van een goede linkbuilding strategie

Om bovenstaande tips nog wat concreter te maken, geven we hieronder een aantal voorbeelden van effectieve linkbuilding strategieën:

Doe aan content marketing

Content marketing (ook wel bekend als zakelijk bloggen) is een effectieve linkbuilding strategie omdat content automatisch links genereert. Hoe beter de content, hoe meer backlinks u kunt verwachten. Zakelijk bloggen is zelfs zo’n goede tactiek, dat kopstukken van Google deze hoogstpersoonlijk aanraden. Content marketing is daarom tevens een zeer duurzame strategie met het oog op de lange termijn.

content marketing

Creëer evergreen content

Evergreen content is content die bijna tijdloos is en altijd actueel blijft. Het resultaat is dat mensen er ook altijd naar blijven linken. Dit is zeer belangrijk, want hierboven (zie kopje ‘Datum’) hebben we nog uitgelegd waarom actuele backlinks zo krachtig zijn.

De beste evergreen content is vaak geschreven in de vorm van een informatieve handleiding die alle mogelijke invalshoeken rondom een bepaald onderwerp dekt. Niet geheel verrassend zijn dit vaak zeer lange pagina’s. Maak daarom veelvuldig gebruik van alinea’s en kopjes voor een optimale leesbaarheid.

Werk samen met zakelijke relaties

Heeft uw bedrijf zakelijk partners waarmee u regelmatig samenwerkt? Of klanten die geen genoeg van uw dienstverlening kunnen krijgen? Dan zijn deze ongetwijfeld bereid om op hun website een link naar uw site te plaatsen. Een soort gratis reclame die ook nog eens helpt om uw linkprofiel uit te breiden en hoger in Google te ranken.

Maar let op: zoals gezegd hecht de zoekmachine waarde aan relevantie. Een oververtegenwoordiging van irrelevante links maakt uw linkprofiel er bepaald niet sterker op. Zorg ook in dit opzicht dus voor een goede afwisseling.

Wees actueel (of ga viral!)

De beste manier om in korte tijd veel backlinks te krijgen, is door met uw content viral te gaan. Uiteraard is dit slechts weinig websites gegeven, aangezien de geluksfactor hierbij een grote rol speelt. Toch zijn er strategieën om nieuwswaardige content te creëren die de aandacht trekt van andere bloggers en de media. Dit maakt de kans op backlinks een stuk groter.

viral marketing

Lees meer:

Sponsoring: effectieve linkbuilding strategie voor het MKB
Content marketing voor betere link building
Kies uit meerdere linkbuilding pakketten

De juiste linkbuilding strategie versterkt uw zoekmachine marketing

Het doel van elk modern bedrijf is tegenwoordig om prominent naar voren te komen in de zoeklijsten van Google. Vaak loopt het echter mis wanneer er een linkbuilding bureau wordt ingehuurd dat gebruik maakt van een dubieuze linkbuilding strategie om op korte termijn snel resultaten te behalen. Dit kan zeer gevaarlijk zijn en uw andere SEO-inspanningen en zorgvuldig opgebouwde PageRank in het verleden zelfs geheel teniet doen.

Waar het om gaat is treffende, op het onderwerp gerichte en unieke inhoud te presenteren. Deze inhoud zorgt over een langere periode voor kwalitatief goede backlinks en geeft uw website autoriteit binnen uw vakgebied. Link builders die gebruik maken van opvallend goedkope linkbuilding methoden, kunnen echter niet garant staan voor deze kwaliteit.

Een linkbuilding strategie van een dergelijk bureau spitst zich vaak toe op het vergaren van zoveel mogelijk links. Kwantiteit in plaats van kwaliteit. De backlinks zijn afkomstig van speciale linkbuilding websites die ook qua inhoudelijke content weinig meerwaarde bieden.

Het algoritme van Google is tegenwoordig heel goed in staat inferieure informatie te detecteren. Hierdoor loopt u het risico dat uw website niet alleen laag in de zoekresultaten rankt, maar van de zoekgigant zelfs een straf krijgt opgelegd. Uw site keldert in dat geval in de zoekmachine en de financiële consequenties zijn dan vaak niet te overzien.

Dubieuze backlinks kunnen gevaarlijk zijn in 2018!

Sites die speciaal zijn ontworpen om links naar andere sites te hosten, zijn vrijwel zonder uitzondering gevuld met generieke, repeterende en meestal zinloze inhoud. Deze inhoud is geoptimaliseerd voor een keur aan zoekwoorden en zogeheten ‘anchorteksten’. De artikelen op deze linkbuilding websites bieden de lezer maar weinig interessante informatie en zijn er alleen op gericht het maximale SEO resultaat te bewerkstelligen.

Dergelijke linkbuilding sites bezitten vaak een domeinnaam die veel verklapt over de achterliggende intenties, want deze naam is louter samengesteld uit zoekwoorden die de linkbuilding expert probeert te targeten. Zo’n domeinnaam wordt vaak ook wel een Exact Match Domain (EMD) genoemd.

Het resultaat van de genoemde aanpak voor linkbuilden kan voor het ongetrainde oog succesvol lijken, in werkelijkheid doen de links meer kwaad dan goed. Het rendement is al snel verdwenen en dat is zonde van de investering. Sinds 2001 maken we bij 1 Good Designer gebruik van de expertise van Webton, zij zijn in Twente één van de vooraanstaande linkbuilders. Wanneer u voor een lage prijs een website wilt laten bouwen, is het ook verstandig om bij dit bedrijf een offerte op te vragen.

Gratis backlinks soms gevaarlijke linkbuilding strategie

Linkbuilding uitbesteden: kies het juiste linkbuilding bureau in Nederland

Ons advies aan webmasters is een koers uit te zetten die de site én gebruikers op de lange termijn ten goede komt. Lever treffende, ter zake doende en unieke inhoud, die bij gebruikers tot de verbeelding spreekt. Maak ook gebruik van de kracht van social media en zorg ervoor dat uw linkbuilding strategie aansluit op uw overige marketingactiviteiten. Een sterke linkbuilding campagne leidt op lange termijn onvermijdelijk tot kwalitatief goede links.

Als u wilt achterhalen of de backlinks die naar uw site verwijzen helpen uw doelen op de lange termijn te realiseren, dan kunt u speciale linkbuilding software of Google Webmaster Tools gebruiken om de links te analyseren. Wanneer u merkt dat een grote groep links van sites van lage kwaliteit komt of van sites met, dan is het aan te raden deze links te (laten) verwijderen.

Linkbuilding uitbesteden aan link builder

Wilt u zeker weten dat uw link building strategie effect heeft? Dan is linkbuilding uitbesteden aan een gespecialiseerde link builder uw beste optie. Een linkbuilding bureau zoals 1 Good Designer beschikt over een breed netwerk van kwalitatieve autoriteitswebsites. Een backlink vanaf zo’n website wordt door de zoekmachine veel waarde toegedicht, waardoor uw site een flinke boost krijgt in de zoekresultaten.

Google let tegenwoordig namelijk sterk op de kwaliteit van de gebruikte links. Ook al heeft uw website vele goede backlinks en een hoge PageRank, een slechte link kan zomaar roet in het eten gooien. Bij 1 Good Designer zorgen wij ervoor dat uw website een sterk linkprofiel heeft en een hoge mate van autoriteit opbouwt. Zo heeft u optimaal profijt van het linkbuilden.

Wanneer u het juiste linkbuilding bureau zoekt om uw website te optimaliseren, is het van belang om te kiezen voor een specialist die u een realistisch beeld schetst. Gratis of goedkoop linkbuilden zal nooit de gewenste resultaten opleveren. Daarnaast is het aan te bevelen een gedegen SEO strategie te hanteren, zodat uw zoekmachine marketing en linkbuilding inspanningen complementair zijn.

Linkbuilden belangrijk onderdeel SEO in 2018

Boor nieuwe markten aan met linkbuilden en SEO

Nog niet overtuigd? Bedenk dan dat maar liefst negentig procent van de Nederlandse internetgebruikers  gebruik maakt van zoekmachine Google. Een sterke linkbuilding campagne kan ervoor zorgen dat uw website hoog scoort in de zoekresultaten. Uw bedrijf komt hiermee onder de aandacht van talloze nieuwe potentiële klanten. Om hoog in die lijst te komen, is linkbuilding uitbesteden een van de beste tips die we u kunnen geven.

Een linkbuilding specialist zoals 1 Good Designer maakt  gebruik van speciale tools om uw ranking positief te beïnvloeden. In combinatie met andere online marketing inspanningen zorgt dit ervoor dat u veel hogere scores behaalt dan u ooit zelf zou kunnen doen.

Belangrijk is wel om te kiezen voor een specialist die over aantoonbare ervaring met de aangeboden link building diensten beschikt. Hierdoor weet u zeker dat het bureau beschikt over de benodigde expertise. Kies daarnaast voor een pakket dat het beste aansluit op uw website. Een website in een competitieve branche heeft vaak een groter linkbuilding pakket nodig dan een site in een zeer kleine niche.

Wilt u meer tips, strategieën of voorbeelden over het bedrijven van linkbuilding? Hou dan onze blog nauwlettend in de gaten. Als gespecialiseerde link builder komen wij hier regelmatig met adviezen over het checken van backlinks en het optimaal combineren van linkbuilden met andere SEO en online marketing activiteiten.