Wat is linkbuilding? Tips, strategie & voorbeelden

Wat is linkbuilding? Tips, strategie & voorbeelden

Wat is linkbuilding? Het is een vraag die we bij 1 Good Designer nog regelmatig krijgen. Logisch, want deze online marketing strategie heeft anno 2017 aan effectiviteit nog altijd niets ingeboet. Wie met zijn website hoog in Google wil staan, moet hiervoor onvermijdelijk investeren in link building. In dit artikel geven we je tips over de beste linkbuilding strategieën en illustreren we deze met diverse praktische voorbeelden.

linkbuilding

Wat is linkbuilding: een stap-voor-stap uitleg

Het zal u niet verrassen dat linkbuilding draait om het bouwen (building) van links. Maar wat zijn links nu eigenlijk? U kent ze wellicht als de koppelingen naar andere pagina’s op internet. Door zo’n link (ook wel hyperlink genoemd) op uw website te plaatsen, kunt u bezoekers doorverwijzen naar andere pagina’s op uw eigen site of die van een ander. Op hun beurt kunnen anderen ook links plaatsen naar u. In dat gevoel noemt u zo’n link een backlink.

Voor zoekmachines dienen links een andere functie. Elke pagina op internet heeft een adres (domeinnaam) zoals een woning dat in de echte wereld heeft. Links zijn als het ware de straten tussen al deze online pagina’s.

Door deze straten in kaart te brengen en te analyseren, kan een zoekmachine zoals Google verbanden ontdekken tussen de pagina’s. Deze verbanden verklappen ook iets over de inhoud van de pagina.

Verwijzen er bijvoorbeeld veel links naar een bepaalde pagina? Dan hebben veel mensen schijnbaar hun best gedaan een online straat aan te leggen naar deze informatie. Deze moet daarom wel van grote waarde zijn!

Lees meer:

Linkbuilden: wat is het precies?
De grootse resultaten van linkbuilding
Hoger in Google komen met link building
Onmisbare tools voor de beste links

Het verband tussen SEO en linkbuilding

Zoekmachines gebruiken links daarom als een soort voorkeursstem voor de populariteit en toegevoegde waarde van een webpagina. In SEO (afkorting voor Search Engine Optimization ofwel zoekmachine optimalisatie) spelen natuurlijk ook andere factoren een rol. Zo probeert het algoritme van de zoekmachine onder meer de kwaliteit van content op een pagina in te schatten.

seo linkbuilding

Nog altijd is linkbuilding echter verantwoordelijk voor zo’n 50% van de positie van een website in de zoekresultaten. Dat komt omdat backlinks een uiterst betrouwbare indicator zijn. Ze zijn namelijk gebaseerd op de mening van mensen en niet op die van een algoritme. Hoe vaker mensen elkaar online op een interessante pagina wijzen, hoe meer links deze heeft.

Niet alleen de hoeveelheid links, maar ook de kwaliteit ervan speelt uiteraard een belangrijke rol. Over het algemeen linken betrouwbare sites naar andere betrouwbare sites, terwijl sites van lage kwaliteit vaak backlinks van bedenkelijke komaf hebben.

Lees meer:

Linkbuilding tips voor betere rankings
De meerwaarde van interne links voor SEO
Het belang van backlinks in SEO

De betekenis van linkbuilding toegelicht

Na het lezen van bovenstaande tips weet u dat linkbuilding een cruciale factor is in online marketing en SEO. Maar hoe werkt het bouwen van links nu eigenlijk? Om dat goed te begrijpen, verplaatsen we ons in het algoritme van de zoekmachine. Dat hanteert namelijk verschillende criteria om links te beoordelen:

Aantal backlinks

Hoewel kwaliteit belangrijk is, vormt ook kwantiteit een essentiële factor in linkbuilding. Want laten we eerlijk zijn: als slechts één andere pagina naar uw website verwijst, is de kans klein dat Google deze als van onschatbare waarde inschat. Hoe meer links een site heeft, hoe beter het in principe is.

Trust Flow

Trust ofwel vertrouwen is een van de belangrijkste linkaspecten die zoekmachines proberen te meten. Het wereldwijde web is een jungle van informatie en naar schatting is meer dan de helft hiervan niet waardevol. Grote, betrouwbare sites zullen nooit naar zulke inferieure informatie linken.

De zoekmachine gebruikt de herkomst van een backlink daarom als betrouwbaarheidsindicator voor de inhoudelijke meerwaarde van een webpagina. In andere woorden: hoe meer autoriteit de website heeft die naar u linkt, hoe hoger uw website in de zoekresultaten komt te staan.

trust flow linkbuilding

Relevantie

Relevantie vormt een zwaarwegend onderdeel van SEO en linkbuilding is hierop geen uitzondering. Een link vanaf een casinowebsite naar een webwinkel voor computeronderdelen heeft een lage relevantie. Maar linkt een forum over computerreparatie naar diezelfde webshop, dan heeft de backlink een hoge relevantie.

Dit relevantiecriterium zorgt ervoor dat niet iedereen zomaar naar elkaar kan linken om hoger in Google te komen; links moeten ook echt een inhoudelijke meerwaarde bieden.

Anchortekst

De anchortekst is het leestbare gedeelte van een hyperlink. Google gebruikt deze tekst om te begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat. Een voorbeeld: als er talloze links op internet verwijzen naar deze pagina met als anchortekst ‘linkbuilding’, dan is de kans groot dat deze pagina hoger in Google scoort voor de zoekopdracht ‘linkbuilding’.

Datum

Niet alleen het aantal backlinks en de kwaliteit hiervan is belangrijk, maar ook de datum waarop deze zijn aangemaakt. Net zoals content veroudert, geldt dit namelijk ook voor links. Een website die vroeger populair was kan over veel oude links beschikken, maar zal waarschijnlijk nauwelijks nieuwe backlinks krijgen omdat de content niet meer up-to-date is. Zoekmachines kijken daarom ook naar de datum van links om de huidige populariteit van een site te beoordelen.

Social media

Daar waar backlinks voorheen voornamelijk werden aangebracht op websites zoals blogs en fora, zijn social media tegenwoordig een toenemende trend binnen de link building. Op sociale kanalen zoals Twitter, Facebook en LinkedIn wijzen mensen elkaar op tal van interessante websites. Ook social media worden door Google daarom meegenomen in de beoordeling.

social media

Lees meer:

Wat is Trust Flow?
Linkbuilding nog altijd van groot belang
Creatief linkbuilden voor grootse resultaten

Linkbuilding tips en strategieën

Nu u weet op welke aspecten zoekmachines backlinks zoal beoordelen, kunt u beginnen met het opbouwen van een sterk linkprofiel. In een ideale linkbuilding strategie maakt u gebruik van de onderstaande linkbuilding tips. In essentie zijn er drie effectieve manieren om nieuwe links naar uw website op te bouwen:

Organische links (deze vereisen geen werk)

Organische links zijn backlinks die op natuurlijke wijze tot stand komen. Als uw website bijvoorbeeld informatie van zeer hoge kwaliteit bevat, is de kans groot dat veel mensen op internet hiernaar linken.

In dat geval hoeft u zelf niets aan linkbuilding te doen – uw linkprofiel groeit automatisch doordat uw content marketing zo sterk is! Wel is het belangrijk om deze content te delen (bijvoorbeeld via social media), zodat mensen op de hoogte zijn van het bestaan.

Outreach link building (anderen wijzen op uw pagina’s)

Om bovenstaand proces een handje te helpen, kan het verstandig zijn om mensen rechtstreeks te benaderen. In een goede linkbuilding strategie benadert u influencers (belangrijke personen in uw vakgebied met een grote schare volgers) en overtuigt u hen van de toegevoegde waarde van een link naar uw site.

Bevat een autoriteitswebsite in uw branche bijvoorbeeld een pagina over computeronderdelen en heeft uw website een pagina over videokaarten? Dan kan een link naar uw pagina een waardevolle aanvulling vormen voor de lezers op de autoriteitspagina. Benader de webmaster van de site via mail en overtuig hem dat een link naar uw site in uw beider belang is.

outreach linkbuilden

Zelf gratis links bouwen: de bekendste vorm van linkbuilding

Natuurlijk is het ook mogelijk het heft volledig in eigen hand te nemen. Op internet zijn er talloze opties om links aan websites toe te voegen, in dit geval natuurlijk naar uw eigen site. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw handtekening onder forumberichten, gastenboeken of reacties onder blogberichten. Door hier zelf tijd in te investeren kunt u uw linkprofiel in korte tijd eenvoudig flink uitbreiden.

Of dit verstandig is, is een tweede. Want zoals eerder besproken, hecht Google vooral waarde aan links vanaf autoriteitswebsites. Links in gastenboeken en onder blogberichten ziet de zoekmachine als potentiële risicofactoren voor een manipulatieve linkbuilding strategie.

Een aantal van deze links kan een beginnende site nog helpen, maar een overdaad aan dit soort backlinks zal eerder averechts werken en de positie van uw website in de zoekresultaten zelfs benadelen. Zoekmachines houden niet van spam!

Welke van bovenstaande linkbuilding tips gebruiken?

Welke van bovenstaande linkbuilding tips u gebruikt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur en hangt onder andere af van uw website. Over het algemeen is het verstandig een zo gevarieerd mogelijk linkprofiel op te bouwen, omdat zoekmachines zoals Google deze variatie waarderen. Een combinatie van bovenstaande tactieken is daarom vaak de beste link building strategie.

Lees meer:

Linkbuilding tips voor 2017
Kies uw linkpartners zorgvuldig
Gratis linkbuilden met persbericht

Voorbeelden van een goede linkbuilding strategie

Om bovenstaande tips nog wat concreter te maken, geven we hieronder een aantal voorbeelden van effectieve linkbuilding strategieën:

Doe aan content marketing

Content marketing (ook wel bekend als zakelijk bloggen) is een effectieve linkbuilding strategie omdat content automatisch links genereert. Hoe beter de content, hoe meer backlinks u kunt verwachten. Zakelijk bloggen is zelfs zo’n goede tactiek, dat kopstukken van Google deze hoogstpersoonlijk aanraden. Content marketing is daarom tevens een zeer duurzame strategie met het oog op de lange termijn.

content marketing

Creëer evergreen content

Evergreen content is content die bijna tijdloos is en altijd actueel blijft. Het resultaat is dat mensen er ook altijd naar blijven linken. Dit is zeer belangrijk, want hierboven (zie kopje ‘Datum’) hebben we nog uitgelegd waarom actuele backlinks zo krachtig zijn.

De beste evergreen content is vaak geschreven in de vorm van een informatieve handleiding die alle mogelijke invalshoeken rondom een bepaald onderwerp dekt. Niet geheel verrassend zijn dit vaak zeer lange pagina’s. Maak daarom veelvuldig gebruik van alinea’s en kopjes voor een optimale leesbaarheid.

Werk samen met zakelijke relaties

Heeft uw bedrijf zakelijk partners waarmee u regelmatig samenwerkt? Of klanten die geen genoeg van uw dienstverlening kunnen krijgen? Dan zijn deze ongetwijfeld bereid om op hun website een link naar uw site te plaatsen. Een soort gratis reclame die ook nog eens helpt om uw linkprofiel uit te breiden en hoger in Google te ranken.

Maar let op: zoals gezegd hecht de zoekmachine waarde aan relevantie. Een oververtegenwoordiging van irrelevante links maakt uw linkprofiel er bepaald niet sterker op. Zorg ook in dit opzicht dus voor een goede afwisseling.

Wees actueel (of ga viral!)

De beste manier om in korte tijd veel backlinks te krijgen, is door met uw content viral te gaan. Uiteraard is dit slechts weinig websites gegeven, aangezien de geluksfactor hierbij een grote rol speelt. Toch zijn er strategieën om nieuwswaardige content te creëren die de aandacht trekt van andere bloggers en de media. Dit maakt de kans op backlinks een stuk groter.

viral marketing

Lees meer:

Sponsoring: effectieve linkbuilding strategie voor het MKB
Content marketing voor betere link building
Kies uit meerdere linkbuilding pakketten

Linkbuilding uitbesteden aan link builder

Wilt u zeker weten dat uw link building strategie effect heeft? Dan is linkbuilding uitbesteden aan een gespecialiseerde link builder uw beste optie. Een linkbuilding bureau zoals 1 Good Designer beschikt over een breed netwerk van kwalitatieve autoriteitswebsites. Een backlink vanaf zo’n website wordt door de zoekmachine veel waarde toegedicht, waardoor uw site een flinke boost krijgt in de zoekresultaten.

Een linkbuilding specialist zoals 1 Good Designer maakt daarnaast gebruik van speciale tools om uw ranking positief te beïnvloeden. In combinatie met andere online marketing inspanningen zorgt dit ervoor dat u veel hogere scores behaalt dan u ooit zelf zou kunnen doen.

Belangrijk is wel om te kiezen voor een specialist die over aantoonbare ervaring met de aangeboden link building diensten beschikt. Hierdoor weet u zeker dat het bureau beschikt over de benodigde expertise. Kies daarnaast voor een pakket dat het beste aansluit op uw website. Een website in een competitieve branche heeft vaak een groter linkbuilding pakket nodig dan een site in een zeer kleine niche.

Wilt u meer tips, strategieën of voorbeelden over het bedrijven van linkbuilding? Hou dan onze blog nauwlettend in de gaten. Als gespecialiseerde link builder komen wij hier regelmatig met adviezen over het checken van backlinks en het optimaal combineren van linkbuilden met andere SEO en online marketing activiteiten.