Een vuurwapen rechtstreeks uit je printer?

Een vuurwapen rechtstreeks uit je printer?

Onlangs verscheen er een filmpje op het internet van een Amerikaan die een schot loste met zijn eigen geprinte vuurwapen op een schietbaan in Texas. ‘Een eigen geprint vuurwapen’ ja dat lees je inderdaad goed. In de Verenigde Staten, het land waar alles kan en mag, is middels een 3D printer een vuurwapen geprint. Gewoon een wapen van plastic maar wel met de mogelijkheid om echte kogels te lossen.

Een 3D-printer is een printer die het mogelijk maakt dat je een ontwerp naar keuze laagje voor laagje kunt ontwikkelen net zolang tot er een heus object tevoorschijn komt. Een 3D-printer is in aanschaf wel relatief prijzig: €6000,-. Na aanschaf van deze printer ben je wel in staat om ieder willekeurig object te ‘printen’ van materiaal naar keuze. Zo dus ook een heus vuurwapen.

De mannen van het Amerikaanse bedrijf Defense Distributed hebben zo’n mooie 3D-printer aangeschaft. Vervolgens zijn ze aan de slag gegaan met het ontwerpen van de blauwdruk voor het vuurwapen. Hier zijn ze maar  liefst acht maanden mee bezig geweest, maar geduld is een schone zaak. De blauwdruk van het vuurwapen bestaat uit 15 verschillende onderdelen. Deze onderdelen worden na afloop in elkaar gezet door middel van een uiterst simpele spijker et voilà; een vuurwapen is geboren. Defense Distributed besloot het nieuwe wapen de naam ‘The Liberator’ mee te geven.

De blauwdruk hebben ze vervolgens op internet gezet en is al 100.000 keer gedownload. Op last van Amerikaanse Defensie moest Defense Distributed de blauwdruk van het internet verwijderen.

Het wapen is geprint van plastic materiaal en is laag voor laag opgebouwd. Juist hier zit het probleem, plastic. Plastic is zeer eenvoudig aan te schaffen voor iedereen. Dit zou betekenen dat iedereen thuis een eigen vuurwapen kan produceren. Daarnaast wordt een plastic pistool niet herkend bij detectie poortjes. Dit zou betekenen dat ieder willekeurig persoon een wapen mee de grens over kan smokkelen zonder dat hij of zij gepakt zal worden.

Een vuurwapen die zo uit je printer komt rollen en die iedereen op zijn of haar zolderkamertje kan printen? Eerlijk gezegd is het maar een eng idee! Gelukkig is het in Nederland vooralsnog verboden om een vuurwapen in bezit te hebben. In de Verenigde Staten daarentegen liggen de zaken iets gecompliceerder en is iedereen vrij om een vuurwapen te bezitten en óók te maken. In het Amerikaanse Congres zijn ze gelukkig bezig om het bezit van een 3D-geprint wapen te verbieden. Laat een 3D-printer maar lekker printen waar hij eigenlijk voor bedoeld is; mooie kunstwerken en handige objecten die het leven makkelijker maar zeker niet gevaarlijker maken. Meer nieuws over 3d printing op http://www.llowlab.nl/

Bron: nrc.nl

Geef een reactie